Tıbbi Dökümantasyon Ve Sekreterlik Nedir?
Sağlık sektörünün önemli bölümlerinden biri olan tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik, çalışma alanı ağırlık olarak dokümantasyon olan bir sağlık birimidir. Sağlık hizmetlerinin ilkelerine bağlı kalarak sektöre aktif şekilde katkıda bulunan meslek gruplarındandır.
Özel veya kamu ayrımı olmaksızın tüm sağlık kurumlarında hastanın ilk karşılaştığı bölümlerden bir tanesidir. Tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik mesleğinin görevleri arasında; hastanın kayıtlarını tutmak, kabul işlemlerini eksiksiz yerine getirmek, hastayı kurumla alakalı işlemler konusunda bilgilendirmek, hasta kayıtlarının oluşturulmasına yardımcı olmak, idari ve tıbbi işlemlerden haberdar olmak, yazışma ve haberleşmede aktif rol almak gibi çeşitli işlemlerden bulunmaktadır.
Tıbbı dokümantasyon sekreterinin ana görevleri bunlardır ancak görev ve sorumluluklar çalışılan kuruma bağlı olarak farklılık gösterebilmektedir. Tıbbi dokümantasyon birimi, yeni bir meslek dalı olarak bilinse de uzun zamana yayılan bir geçmişi bulunmaktadır. Bu görevleri üstlenen kişiler, tıbbi sekreter; çalıştıkları birim ise tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik olarak adlandırılır.
Tıbbi Sekreterlik Nedir?
Son zamanların en çok talep gören mesleklerinden bir tanesi olan tıbbi sekreterlik, sağlık kuruluşları veya özel muayenehanelerde hastalara yardımcı olmak amacıyla istihdam edilen çalışan grubudur.
Tıbbi sekreterlerin görevleri arasında, hastaların kabul edilmesi, kayıtlarının tutulması ve genel düzenin korunması gibi temel işlevler sayılabilir. Meslekle alakalı görevleri, özel bir eğitim almadan yerine getirmek doğru değildir. Tıbbi sekreterlikte, tecrübe ve bilgiyi bir arada sunan bir eğitim alınması oldukça önemlidir.
Tıbbi sekreterler, sağlık sektörünün önemli bir parçasıdır ve çok yönlü çalışmaları ile sektöre pek çok katkı sağlamaktadır. Bu meslekte çalışmak ve başarılı olabilmek için görev ve sorumluluk bilincinin gelişmiş olması önemlidir.
Tıbbi Sekreterlik Görevleri Nelerdir?
Tıbbi sekreterlik görevleri şunlardır:
- Gelen telefonlarına cevap vermek ve gerekli bilgileri doktora iletmek,
- Randevu planlamalarını gerçekleştirmek,
- Hastaların muayeneye kabul ve kayıt işlemlerini yapmak,
- Hastaların vizite tarihlerini belirlemek,
- Bir sonraki randevu tarihini ayarlamak,
- Doldurulması gereken evrakların takibini yapmak,
- Doktorun takvimini mümkün olan en verimli hale getirmek,
- Hastalara gerekli hatırlatmalarda bulunmak,
- Laboratuvar sonuçlarını ilgili birime aktarmak,
- Hastaların fatura işlemlerini gerçekleştirmek,
- Finansal kayıtları tutmak bulunur.
Bu görevler, kurum ve tecrübeye bağlı olacak şekilde farklılık gösterebilmektedir.
Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Maaşları Ne Kadar?
2021 yılı için geçerli olan ortalama maaş 3500-5500 TL arasındadır.
Bir senelik tıbbi dokümantasyon tecrübesi bulunan bir kişi 3500 TL, iki yıllık tecrübesi bulunan kişi 4000 TL, üç yıllık tecrübesi bulunan 4500 TL, dört yıllık tecrübesi bulunan 5000 TL ve beş yıllık tecrübesi bulunan kişi 5500 TL civarında maaş almaktadır.
Tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik maaşlarını etkileyen faktörler arasında tecrübe ve eğitim bulunur. Alınan eğitimin kalitesi ve kişiye sunulan bilgiler, meslekteki başarıya da katkı sağlamaktadır. Tecrübe ise her meslekte olduğu gibi bu meslekte de önemlidir. Tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik maaş aralığı bu etmenlere bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.
Tıbbi Sekreterlik Kursu Nedir?
Tıbbi sekreter olmak için Sağlık Meslek Yüksekokullarının ilgili ön lisans biriminden mezun olmak gerekir. Bunun yanında verilen kursları takip ederek ve şartları yerine getirerek de tıbbi sekreterlik eğitimi alınması mümkündür.
E-Devlet onaylı sertifika programları da geçerli sayıldığından kurs alma yoluna gitmeyi tercih etmek de olanaklar arasında bulunur. Mesleği yerine getirmek için gerekli özelliklere sahip olan kişiler, bir eğitim programına katılarak sertifika alabilmektedir. Tıbbı dokümantasyon ve sekreterlikte, teori kadar pratiğin de önemli olduğu unutulmamalıdır.
Sağlık sektörünün bir parçası olan her meslek için geçerli olan durum tıbbi sekreterlik için de geçerli olduğundan eğitim işin olmazsa olmazlarındandır. Tıbbi sekreter olmak ve geleceğine bu şekilde yön vermek isteyen kişiler, aldıkları sertifikaları yasal olarak herhangi bir engel ile karşılaşmadan kullanabilmektedir. Kişiler, aldıkları eğitim ve sertifikanın ardından, kendilerine uygun iş ilanlarını inceleyerek kariyerlerine yön vermeye başlayabilir.
Tıbbi Sekreterlik Eğitimi Amacı Nedir?
Tıbbi sekreterlik eğitiminin amacı, söz konusu görev ve sorumlulukların yerine getirilmesine destek olacak bilgiler sunmaktır. Tıbbi sekreterlik birimi, hasta ve kurum arasındaki iletişimi sağlayan önemli bir pozisyondadır. Pozisyonun sorumluluklarının yerine getirilebilmesi için eğitim içeriğinde etkili iletişim tekniklerine dair gerekli dersler de bulunmaktadır. Bu nedenle bu alanda alınacak eğitim daha da önemli hale gelmektedir.
Eğitim sonunda hastaların kayıtlarını tutmak, doktorun takvimini oluşturmak, ilişkilerin sorunsuz yürümesini sağlamak gibi önemli görevlerde çalışacak olan personelin teorik bilgilere sahip olması beklenir.
Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Dersleri Nelerdir?
Tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik dersleri şunlardır:
- Temel bilgi teknolojileri,
- Tıbbi belgelendirme,
- Tıp terimleri,
- Temel sağlık ve hastalık bilgileri,
- İletişim,
- Temel ilk yardım bilgisi,
- Sağlık psikolojisi,
- İş sağlığı ve güvenliği,
- Büro teknolojileri,
- Mesleki yazışmalar,
- Yönetici asistanlığı,
- Sağlık kurumları işletmeciliği,
- Dosyalama ve arşiv,
- Sağlık kurumlarında iletişim,
- Sağlık kurumlarında bilgi teknolojileri,
- Atatürk ilkeleri ve tarih,
- Halkla ilişkiler şeklinde sıralanabilir.
Bu derslerin kapsam ve içerikleri kursu veren eğitim kurumu tarafından net bir şekilde belirtilmektedir. Alınan eğitimlerin aynı zamanda pratik ile desteklenmesi de gerekli olduğundan zorunlu staj programı sunan eğitim kurumları bulunmaktadır.
Tıbbi Sekreterlik Eğitimi Alınca Ne Olur?
Tıbbi sekreterlik eğitimi alınca bu mesleği yapmak için gerekli olan eğitime sahip olunur. Böylece tıbbi sekreterlik yapmak için yasal olarak sahip olunması gereken belgenin alınması da sağlanır. Meslek için gereken özellikler ve öğrenilmesi şart olan bilgilerin edinilmesi ile tıbbi sekreter olmanın gereklilikleri sağlanmış olur.
Tıbbi sekreter olmak için iş ilanlarına başvurulmasını ve bu mesleğin yapılmasını engelleyecek herhangi bir durum bulunmaz. Alınan eğitim Milli Eğitim Bakanlığı ya da resmi bir eğitim kurumu tarafından onaylı olduğundan bu mesleği yerine getirebilir ve sertifikanın verdiği tüm haklardan yararlanabilirsiniz.